Praktijk Oogstmaan - holistische praktijk

Caroline Patricia Rausch
Jongensschoolstraat 1
3321 Outgaarden
Rekeningnr: BE67 0018 3949 7387
BTW nr: BE 0836.054.678
GSM: 0489/78.93.92
info@praktijkoogstmaan.be

Yoga en relaxatie

individuele yoga en relaxatie

  • Eén individuele sessie duurt 1u15min en kost €60.
  • Betalen gebeurt via de Bancontact-app, de Payconiq by Bancontact-app of cash.
 
Bij 1 of meerdere individuele yoga sessie(s) kijken we waar jij op dat moment het meeste nood aan hebt en waar jij het meeste baat bij hebt.
 
Bij mij kan je terecht voor rustige en aardende vormen van yoga die werken aan het thuiskomen in de onderste chakra's, waarbij we een combinatie van yogavormen kunnen gaan creëren of waarbij we ons aan één specifieke yogastijl houden.
 
Een yoga sessie start met een korte beginmeditatie/grondingsoefening, waarna we met de eigenlijke yoga beoefening starten. Hierbij wordt er veel belang gehecht aan het ervaren van het lichaam en de adem, en betreden we de ruimte van stilte en lichaams- en gevoelservaring. We sluiten af met een ontspanning/yoga nidra (geleide ontspanningsmeditatie). Vaak geef ik ook praktisch toepasbare oefeningen en/of adviezen mee naar huis waar je verder mee aan de slag kan.
 
De verschillende yogavormen die ik aanbied, zijn de volgende:
 
YIN YOGA
Yin yoga bestaat uit rustige grondoefeningen die enkele minuten worden vastgehouden waarbij - in tegenstelling tot (zeer) actieve vormen van yoga - de spieren ontspannen blijven. Fascia, ligamenten en pezen (bindweefsels) worden op een rustige en veilige manier versterkt en versoepeld, waardoor op een veel diepere laag kan worden ontspannen en losgelaten. De oefeningen zorgen vooral voor ruimte en opening in heupen, heiligbeen en lage rug. Ideaal bijvoorbeeld voor mensen met een zittend beroep. Met yin yoga kan je een flexibeler, sterker en beweeglijker lichaam bekomen. Doordat yoga houdingen in de yin yoga gedurende langere tijd (1 tot 5 minuten, afhankelijk van de houding) worden vastgehouden, creëer je stilte in jezelf. Je gebruikt niet het lichaam om in een houding te komen; je gebruikt de houding om in je lichaam te komen en een stiltepunt te creëren waarbij je dieper tot je eigen kern komt en al de rest loslaat. De oefeningen zijn zacht, ontspannend en meditatief. Yin yoga biedt een mooi tegengewicht voor ons dynamische en soms hectische leven.
 
 
 
Yin yoga is een speciale vorm van yoga die door iedereen met een normale gezondheid beoefend kan worden. Indien je een voorgeschiedenis hebt van bekkeninstabiliteit, dan is deze vorm van yoga niet geschikt voor je.
 
Daarnaast wordt yin yoga vaak - naast reguliere medische behandelingen - als aanvullend programma aangeboden aan mensen die bijvoorbeeld geconfronteerd worden met: fybromyalgie, spasmofilie, anorexia, reuma, chronische pijn, chronische vermoeidheid, burn-out, stress, fertiliteitsproblemen, depressie, hoge bloeddruk, drugs- of alcoholverslaving, revalidatie na sportblessures/preventie van blessures, ...
 
Yin yoga geeft je de handvatten om tot rust te komen en om je fysieke en mentale grenzen te (her)vinden.
 
HERSTELLENDE YOGA (RESTORATIVE YOGA)
Herstellende yoga is een zeer rustige en ontspannende vorm van yoga die herstellend werkt bij fysieke, emotionele en mentale vermoeidheid of uitputting. Herstellende yoga, zoals ook alle andere rustige vormen van yoga, stimuleert de parasympathicus, verbetert de spijsvertering, kan helpen om burn-out te voorkomen, opent het bekken en de heupen, corrigeert de wervelkolom, vermindert hoge bloeddruk, vermindert vermoeidheid, helpt je te herstellen van ziekte of blessure, versterkt het immuunsysteem, ondersteunt het lichaam in het afvoeren van afvalstoffen, verbetert de bloedcirculatie, vermindert stress, ontspant de spieren en andere lichaamsweefsels, zorgt voor een kwaliteitsvollere nachtrust, stimuleert een diepere ademhaling, ...
 
 
Een herstellende yoga houding wordt tussen 10 en 20 minuten vastgehouden. "Support creates release": er wordt uitvoerig gebruik gemaakt van hulpmiddelen zoals kussens, bolsters, riemen, blokken, dekens, stoelen, ooglapjes, de muur, ... om op een zo ontspannen mogelijke manier en gedurende langere tijd in een houding te blijven vertoeven. Deze hulpmiddelen geven enerzijds vorm aan de herstellende houding op zich, anderzijds zorgen ze voor stabiliteit en steun binnen een houding waardoor men alle moeite en beweging om in een houding te blijven terzijde kan laten. Herstellende yoga zorgt voor een spierontspannend effect, je "ontvangt" de houding eerder dan dat je de houding "doet". Het is niet de bedoeling dat men het lichaam stretcht of verstevigt. De nadruk ligt vooral op diepe ontspanning en comfort zodat het lichaam zijn inherente herstellende capaciteiten terug kan aanwakkeren.
 
Herstellende yoga kan door iedereen beoefend worden, maar kan vooral bijzonder ondersteunend werken bij stress, burn-out, depressie, kanker, spasmofilie, chronische pijn, herstelperiodes (na ziekte, operatie, blessure, bevalling, burn-out, ...), fertiliteitsproblemen, ...
 
Deze vorm van yoga kan minder geschikt zijn voor mensen met CVS en fybromyalgie omdat de houdingen net iets te lang aangehouden worden en dit soms voor meer ongemak, pijn, en/of stramheid kan zorgen. Voor deze mensen raad ik in het bijzonder yin yoga aan, waarbij toch om de zoveel minuten traag van houding veranderd wordt en men dus in zachte beweging en stretching vertoeft. Ook de zachte, aandachtige vorm van oki-do yoga is in dit geval geschikt.
 
JAPANSE YOGA
De Japanse arts en zenmonnik Masahiro Oki (1919-1985) legde de grondslag voor de oki-do yoga ("Oki": familienaam van Masahiro / "Do" is Japans voor "de Weg", ook wel "tao" genoemd in het Chinees). Hij combineerde zijn vele inzichten uit het Zen Boeddhisme, de Oosterse en Westerse geneeskunde, de Indische yoga traditie en de Oosterse gevechtskunsten tot een bijzondere vorm van yoga die wereldwijd gewaardeerd wordt omwille van zijn toepasbaarheid in het dagelijkse leven.
 
In een oki-do yoga sessie werken we vanuit de heupen (een gezonde mens beweegt vanuit de heupen, niet vanuit het hoofd), de hara (de buik, centrum van je fysiek en mentaal/emotioneel evenwicht) en het hart (leven vanuit mededogen en dienstbaarheid aan jezelf en anderen), en kunnen volgende zaken aan bod komen: opwarmingsoefeningen voor gewrichten en spieren, de Zonnegroet, de Japanse Zonnegroet, stapmeditatie en zitmeditatie in de traditie van de zenboeddhisten, qigong oefeningen, dynamische ademhalingsoefeningen, hatha yoga oefeningen, hara-versterkende oefeningen (kyoka-ho), ... Maar alles op een zachte, trage en aandachtige manier! Een juiste ademhaling, beweging en aandacht zijn hierbij van belang.
 
 
Ook do-in oefeningen kunnen aan bod komen. Het woord "do-in" bestaat uit 2 Chinese karakters. Het eerste karakter staat voor "pad of weg" (van het Japanse woord "michi") en het tweede voor "trekken" (van het Japanse werkwoord "hiku"). In hun samengestelde vorm wordt michi als "do" en hiku als "in" uitgesproken. Do-in staat dan voor: het lichaam strekken en bewegen om zo de energiekanalen (ook wel meridianen genoemd) vrij te maken en de energiestroom te vergemakkelijken. Via specifieke strekkingen en zelfmassage strekken en stimuleren we de verschillende energiebanen in ons lichaam. Dit verwijdert en/of voorkomt eventuele energieblokkades en zorgt voor (het behoud van) energie, lichamelijke en geestelijke balans en vitaliteit. Do-in helpt je om meer vanuit je innerlijke kracht in het leven te staan. Do-in beoefenen we op een zeer zachte en trage manier, om helemaal in het "nu" te komen.
 
ZWANGERSCHAPSYOGA
Op een ontspannen manier maak je contact met je zwangere lichaam en het kindje dat in je groeit, en vier je je vrouwelijkheid en vrouwelijke kracht. Op een bewuste, krachtige en fiere manier beweeg je je soepel doorheen zwangerschap, bevalling en kraamtijd/postnatale periode.
 
Tijdens individuele sessies zwangerschapsyoga geef ik je oefeningen mee die je thuis kan verderzetten tijdens de periode van je zwangerschap. Dit kunnen bijvoorbeeld opwarmingsoefeningen/losmaakoefeningen zijn voor de gewrichten, oefeningen gericht op het versterken en versoepelen van je lichaam en je bekkenbodem, oefeningen om contact te maken met je kindje. Tevens kan ik je praktische tips, oefeningen, adviezen meegeven met betrekking tot de weeën, een vaginale bevalling of (ongeplande of spoed) keizersnede (ook info omtrent de "gentle sectio"). Ook kraambedgymnastiek kan aan bod komen.
 
Er kan ook gekeken naar eventuele angsten, onzekerheden, ... met betrekking tot deze eerste zwangerschap/bevalling. Indien je al eens eerder zwanger bent geweest/bevallen bent, kunnen we gaan invoelen hoe deze ervaring op fysiek en emotioneel niveau geweest is (positief of negatief) en hoe deze ervaring jouw huidige zwangerschap en op til zijnde bevalling eventueel beïnvloedt en of er bijvoorbeeld nog iets verwerkt moet worden ten aanzien van jouw vorige zwangerschap(pen) en/of bevalling(en).
 
Aandacht gaat ook naar het belang van een goede voorbereiding wat betreft plaats en omkadering van bevallen (thuis of in het ziekenhuis, keuze van o.a. vroedvrouw en/of gyneacoloog - vaak is dit iets waar ten onrechte het minste aandacht aan besteed wordt), belang van het bespreken van jouw bevallingsplan en de mate waarin hieraan tegemoet gekomen kan worden, rol van de partner, fysiek/emotioneel/energetisch herstel na de bevalling, ...
 
Tijdens deze sessies is het de bedoeling dat je voldoende voorbereid wordt op (de aanloop naar) je bevalling (vaginaal of via een keizersnede), kraamtijd en postnatale periode.
 
 
Een bevalling is een unieke en onvoorspelbare gebeurtenis! Daarom is het belangrijk dat je in je kracht kan blijven staan en de regie blijft houden en je van je bevalling een speciale en positieve gebeurtenis maakt, hoe je bevalling ook verloopt.
 
POSTNATALE YOGA
Tijdens individuele consulten postnatale yoga neem je even wat tijd voor jezelf, wordt er zonder baby geoefend en wordt er aandacht besteed aan:
 
- je fysieke en emotionele herstel na je bevalling, terug fit worden zowel in lichaam als in geest
- het versterken van de spieren van bekkenbodem, buik, (onder)rug, benen
- het ontspannen van nek en schouders
- de ergonomie van je lichaamshouding - hoe kan je tijdens dagdagelijkse activiteiten de spieren van bekkenbodem, buik en rug beschermen/ondersteunen via een correcte en stabiele lichaamshouding en via een correct gebruik van lichaam en spieren
- fysieke, mentale en emotionele rust via diverse ontspanningstechnieken
- het verhaal van jouw bevalling (vaginaal of via keizersnede)
- manieren om mindful en ontspannen om te gaan met je baby en met het moederschap
 
 
Een ideale aanvulling op postnatale kinesitherapie. Reeds direct na de bevalling en in de eerste weken of maanden erna kan je al nood hebben aan een luisterend oor, aan ademhalingstechnieken om te ontspannen, om stramme spieren zachtjes te bewegen, ... Vanaf 6 weken na een vaginale bevalling en vanaf 8 tot 10 weken na een keizersnede kan je starten met wat stevigere oefeningen.
 
 
Enkel voor deze postnatale begeleiding en enkel tot 1 jaar na je bevalling heb je de keuze om ofwel langs te komen in mijn tuinpraktijk of kan je vragen dat ik bij jou thuis langskom zodat je geen oppas moet zoeken.
 

artikels over yoga