Praktijk Oogstmaan

Jongensschoolstraat 1
3321 Outgaarden
Rekeningnr: BE67 0018 3949 7387
BTW nr: BE 0836.054.678
GSM: 0489/78.93.92
info@praktijkoogstmaan.be

Dikke darm reiniging: shank prakshalana methode

09/03/2019 22:14

Dikke darm reiniging: shank prakshalana methode

Voor dag en dauw opstaan om je lichaam te reinigen via een yogi zuiveringsmethode die bij het brede publiek veelal niet gekend is: shank prakshalana. Ik heb de methode jaren geleden geleerd van mijn mentor en yogaleraar Paul Schuur, en ben het blijven toepassen omdat het zo eenvoudig, effectief en veilig is.

Wat doet shank prakshalana

Via de shank prakshalana methode kan je je dikke darm - en in feite je hele spijsverteringsstelsel van mond tot anus - op eenvoudige en natuurlijke wijze (o.a. verstoort de zuivering de darmperistaltiek niet) diepgaand reinigen. Je ontdoet je van (vaak reeds jarenlang) vastzittende, giftige en rottende voedselresten waardoor je adem beter gaat ruiken, je véél beter slaapt, je gezicht er frisser uitziet, en je vermoeidheid, ziekte, etc. vermijdt. Niet alleen heeft het zijn effect op het fysieke vlak, ook emotioneel en spiritueel heeft het een zeer positieve uitwerking. Je moet het ervaren om het verstandelijk en intuïtief te kennen/weten.

Vaak blijven er in de dikke darm voedselresten achter die nooit verwijderd raken tijdens de ontlasting (wie dus beweert dat hij/zij niet geconstipeerd is omdat hij/zij een regelmatige ontlasting heeft, heeft het dus vaak bij het verkeerde eind!). Deze korsten zetten zich vooral vast in de bochten van de dikke darm en kunnen het lichaam gedurende vele jaren vergiftigen en ziek maken aangezien de doorlaatbaarheid van de dikke darm zeer groot is en gifstoffen onmiddellijk in het bloed terechtkomen in plaats van uit het lichaam verwijderd te worden. De dood zit in de darmen... Het is van essentieel belang om onze dikke darm af en toe te reinigen en waar mogelijk onze Westerse levensstijl en manier van eten aan te passen (meer bewegen, meer groenten eten, minder vlees eten (en bij voorkeur rood vlees vermijden en dit vervangen door vis en gevogelte), geraffineerde suikers vermijden, in het algemeen minder verzurende dingen tot zich nemen, langzaam en lang kauwen bij elke hap, stoppen met eten wanneer je verzadigd bent, etc.).

Hoe pas je shank prakshalana toe

Shank prakshalana wordt best minstens 2x/jaar gedaan (bijvoorbeeld in maart en september)maar kan ook 4x/jaar gedaan worden telkens bij de wisseling van de seizoenen (maart, juni, september, december). Sommige yogi's houden eraan om shank prakshalana elke maand toe te passen. Heb je last van chronische constipatie, dan kan je shank prakshalana elke week uitvoeren; je stopt dan telkens na 6 glazen water gedronken te hebben. Voer shank prakshalana liefst uit net voor of rond de periode van nieuwe maan. De maanstanden kan je nakijken op een online maankalender, bijvoorbeeld op https://www.kalender-365.be/maan/maankalender.html.

Zorg ervoor dat je de dag van de zuivering, evenals de dag nà de zuivering, geen verplichtingen hebt en je rustig thuis kan blijven. De dag voordien gezond eten zonder tussendoortjes. Bereid de maaltijd voor die je direct na de zuivering zal eten: platgekookte witte rijst met worteltjes en ghee. Leg je yogamatje klaar. Leg 12 kiezels of iets dergelijks klaar bij je matje zodat je kan tellen aan hoeveel glazen water je zit (bij elk glas water leg je 1 kiezel apart). Zorg ervoor dat je de 4 yoga oefeningen op voorhand geoefend hebt en hou een kopie van de oefeningen bij de hand. Hou een klysma bij de hand. Zet in je keuken een pot klaar met 3 liter flessenwater en 18 gram fijn zout in - dit water zal je 's morgens moeten opwarmen tot het water warm maar niet heet is (en je het direct kan drinken). Zet een glas klaar (inhoud: +/- 250 ml) evenals een (pol)lepel om je glas vlot te kunnen vullen. Plaats naast je yogamat enkele handdoekjes waar je je pot water en je glas op kunt plaatsen. Zorg ervoor dat je het 's morgens veeleer donker kan houden: wat sfeerverlichting of een kaars is voldoende. Ga op tijd slapen.

Voer de zuivering 's morgens uit op een nuchtere maag. Sta vroeg op - bij voorkeur rond 4u of 5u.

Benodigdheden: 3 liter warm gezouten flessenwater (6 gram fijn bio zeezout per liter toevoegen, in totaal dus 18 gram op 3 liter warm water).

Het water moet gezouten zijn zoals hierboven beschreven, zodat het water het lichaam verlaat via de anus en niet onder de vorm van urine.

Werkwijze: 1 groot glas (+/- 250 ml) warm gezouten water drinken, daarna de 4 yoga oefeningen uitvoeren zoals je kan zien in mijn video (4 oefeningen die men telkens 4 tot 8x uitvoert - hou een kordaat en snel tempo aan). Dit proces herhaal je tot je 6 glazen warm gezouten water gedronken hebt (dit proces duurt ongeveer een half uur).

 

Een gedetailleerde beschrijving van de oefeningen lees je in het artikel "Dikke darm reiniging: shank prakshalana methode (beschrijving van de 4 oefeningen)".

Het water blijft niet in de maag maar gaat doorheen het gehele spijsverteringsstelsel dankzij de 4 speciale yoga oefeningen: de 1e oefening opent de pylorus (doorgang van maag naar dunne darm), de 2e oefening doet het water door de dunne darm gaan, de 3e oefening doet het water door de dunne darm en naar de dikke darm gaan, de 4e oefening doet het water van de dunne darm naar de dikke darm gaan. Men moet een goed tempo houden wat betreft het drinken van de glazen water en het uitvoeren van de reeks oefeningen.

Na het drinken van de 6 glazen water wacht je tot je naar het toilet moet. Van zodra je naar het toilet bent kunnen gaan, drink je terug een glas water en doe je de reeks oefeningen. Je moet vervolgens opnieuw naar het toilet. Blijf dit alterneren (toilet, water, oefeningen) totdat het water dat er langs de anus uitkomt even helder is als het water dat je dronk.

Kan je niet binnen de 30 min naar het toilet na deze 6 glazen water, dan kan je een eenvoudig klysma (met gewoon warm water zonder toevoegingen) zetten. Een basic klysma set kan je bijvoorbeeld hier kopen: https://www.powerdetox.nl/Winkel/tabid/102/ProductID/1558/Default.aspx. Indien je dit liever niet doet, dan stop je de oefening gewoon na 6 glazen – je lichaam zal je op een zeker moment (dit kan soms pas enkele uren later zijn) aangeven wanneer het zich toch kan ontlasten. In dit laatste geval zal de inwendige verstopping wellicht aanzienlijk zijn, waardoor het aan te raden is om shank prakshalana een tweede maal te herhalen, 1 week of enkele weken later - een klysma om de boel wat vooruit te helpen, zal dan wellicht overbodig zijn.

Stel dat je voelt dat het water in de maag blijft (wat zéér uitzonderlijk is), dan wacht je met opnieuw een glas water te drinken. Herhaal dan eerst de reeks oefeningen 2 tot 3 keer. Wanneer de misselijkheid weggaat, wil dat zeggen dat het water de pylorus gepasseerd is. Blijft er toch een probleem zijn, dan stop je eenvoudigweg de oefening.

Na het beëindigen van de oefening moet je minstens een half uur wachten om te eten, maar wacht nooit langer dan 1 uur! De eerste maaltijd is bijvoorbeeld een bordje platgekookte witte rijst met platgekookte worteltjes en enkele soeplepels bio ghee (kan je in de Bioplanet kopen).

Zorg ervoor dat je lekker warm hebt. Doe geen inspannende fysieke/intellectuele activiteiten. Na de zuivering kan je wat moe en prikkelbaar zijn - ga 's middags een uurtje slapen, dit werkt verkwikkend. Ook een kleine wandeling aan traag tempo in de namiddag is deugddoend. Ga op tijd slapen - je zal trouwens merken dat de kwaliteit van je slaap ineens sterk verbeterd zal zijn. De dag na de zuivering zal je je al een stuk energieker en lichter voelen. Doe het weliswaar nog kalmaan.

In de 24u die volgen op de zuivering mag je geen zuivel eten. Ook zure voeding of (fris)drank, fruit, en rauwe groenten zijn verboden. Harde kaas zoals gruyère is toegestaan. Ook mag je water en lichte kruidenthee zoals bijvoorbeeld linde of munt thee drinken. Brood mag je eten vanaf de 2e maaltijd. Vanaf de 2e dag kan je langzaam terug overgaan naar je normaal eetpatroon, doch zonder excessen. Pas ook op met al te grote hoeveelheden vlees in het begin.

(Bron: “Je perfectionne mon yoga.” André Van Lysebeth, 1969.)

Dikke darm reiniging: shank prakshalana methode

Read more: https://www.praktijkoogstmaan.be/news/dikke-darm-reiniging-shank-prakshalana-methode/

Dit weekend was het weer zover: voor dag en dauw ben ik zondagochtend opgestaan om mijn lichaam te reinigen via een yogi zuiveringsmethode die bij het brede publiek veelal niet gekend is: shank prakshalana. Ik heb de methode jaren geleden geleerd van mijn mentor en yogaleraar Paul Schuur, en ben het blijven toepassen omdat het zo eenvoudig, effectief en veilig is.

Wat doet shank prakshalana

Via de shank prakshalana methode kan je je dikke darm - en in feite je hele spijsverteringsstelsel van mond tot anus - op eenvoudige en natuurlijke wijze (o.a. verstoort de zuivering de darmperistaltiek niet) diepgaand reinigen. Je ontdoet je van (vaak reeds jarenlang) vastzittende, giftige en rottende voedselresten waardoor je adem beter gaat ruiken, je véél beter slaapt, je gezicht er frisser uitziet, en je vermoeidheid, ziekte, etc. vermijdt. Niet alleen heeft het zijn effect op het fysieke vlak, ook emotioneel en spiritueel heeft het een zeer positieve uitwerking. Je moet het ervaren om het verstandelijk en intuïtief te kennen/weten.

Vaak blijven er in de dikke darm voedselresten achter die nooit verwijderd raken tijdens de ontlasting (wie dus beweert dat hij/zij niet geconstipeerd is omdat hij/zij een regelmatige ontlasting heeft, heeft het dus vaak bij het verkeerde eind!). Deze korsten zetten zich vooral vast in de bochten van de dikke darm en kunnen het lichaam gedurende vele jaren vergiftigen en ziek maken aangezien de doorlaatbaarheid van de dikke darm zeer groot is en gifstoffen onmiddellijk in het bloed terechtkomen in plaats van uit het lichaam verwijderd te worden. De dood zit in de darmen... Het is van essentieel belang om onze dikke darm af en toe te reinigen en waar mogelijk onze Westerse levensstijl en manier van eten aan te passen (meer bewegen, meer groenten eten, minder vlees eten (en bij voorkeur rood vlees vermijden en dit vervangen door vis en gevogelte), geraffineerde suikers vermijden, in het algemeen minder verzurende dingen tot zich nemen, langzaam en lang kauwen bij elke hap, stoppen met eten wanneer je verzadigd bent, etc.).

Hoe pas je shank prakshalana toe

Shank prakshalana wordt best minstens 2x/jaar gedaan (bijvoorbeeld in maart en september), maar kan ook 4x/jaar gedaan worden telkens bij de wisseling van de seizoenen (maart, juni, september, december). Sommige yogi's houden eraan om shank prakshalana elke maand toe te passen. Heb je last van chronische constipatie, dan kan je shank prakshalana elke week uitvoeren; je stopt dan telkens na 6 glazen water gedronken te hebben. Voer shank prakshalana liefst uit net voor of rond de periode van nieuwe maan. De maanstanden kan je nakijken op een online maankalender, bijvoorbeeld op https://www.kalender-365.be/maan/maankalender.html.

Zorg ervoor dat je de dag van de zuivering, evenals de dag nà de zuivering, geen verplichtingen hebt en je rustig thuis kan blijven. De dag voordien gezond eten zonder tussendoortjes. Bereid de maaltijd voor die je direct na de zuivering zal eten: platgekookte witte rijst met worteltjes en ghee. Leg je yogamatje klaar. Leg 12 kiezels of iets dergelijks klaar bij je matje zodat je kan tellen aan hoeveel glazen water je zit (bij elk glas water leg je 1 kiezel apart). Zorg ervoor dat je de 4 yoga oefeningen op voorhand geoefend hebt en hou een kopie van de oefeningen bij de hand. Hou een klysma bij de hand. Zet in je keuken een pot klaar met 3 liter flessenwater en 18 gram fijn zout in - dit water zal je 's morgens moeten opwarmen tot het water warm maar niet heet is (en je het direct kan drinken). Zet een glas klaar (inhoud: +/- 250 ml) evenals een (pol)lepel om je glas vlot te kunnen vullen. Plaats naast je yogamat enkele handdoekjes waar je je pot water en je glas op kunt plaatsen. Zorg ervoor dat je het 's morgens veeleer donker kan houden: wat sfeerverlichting of een kaars is voldoende. Ga op tijd slapen.

Voer de zuivering 's morgens uit op een nuchtere maag. Sta vroeg op - bij voorkeur rond 4u of 5u.

Benodigdheden: 3 liter warm gezouten flessenwater (6 gram fijn bio zeezout per liter toevoegen, in totaal dus 18 gram op 3 liter warm water).

Het water moet gezouten zijn zoals hierboven beschreven, zodat het water het lichaam verlaat via de anus en niet onder de vorm van urine.

Werkwijze: 1 groot glas (+/- 250 ml) warm gezouten water drinken, daarna de 4 yoga oefeningen uitvoeren zoals je kan zien in mijn video (4 oefeningen die men telkens 4 tot 8x uitvoert - hou een kordaat en snel tempo aan). Dit proces herhaal je tot je 6 glazen warm gezouten water gedronken hebt (dit proces duurt ongeveer een half uur).

 

Het water blijft niet in de maag maar gaat doorheen het gehele spijsverteringsstelsel dankzij de 4 speciale yoga oefeningen: de 1e oefening opent de pylorus (doorgang van maag naar dunne darm), de 2e oefening doet het water door de dunne darm gaan, de 3e oefening doet het water door de dunne darm en naar de dikke darm gaan, de 4e oefening doet het water van de dunne darm naar de dikke darm gaan. Men moet een goed tempo houden wat betreft het drinken van de glazen water en het uitvoeren van de reeks oefeningen.

Na het drinken van de 6 glazen water wacht je tot je naar het toilet moet. Van zodra je naar het toilet bent kunnen gaan, drink je terug een glas water en doe je de reeks oefeningen. Je moet vervolgens opnieuw naar het toilet. Blijf dit alterneren (toilet, water, oefeningen) totdat het water dat er langs de anus uitkomt even helder is als het water dat je dronk.

Kan je niet binnen de 30 min naar het toilet na deze 6 glazen water, dan kan je een eenvoudig klysma (met gewoon warm water zonder toevoegingen) zetten. Een basic klysma set kan je bijvoorbeeld hier kopen: https://www.powerdetox.nl/Winkel/tabid/102/ProductID/1558/Default.aspx. Indien je dit liever niet doet, dan stop je de oefening gewoon na 6 glazen – je lichaam zal je op een zeker moment (dit kan soms pas enkele uren later zijn) aangeven wanneer het zich toch kan ontlasten. In dit laatste geval zal de inwendige verstopping wellicht aanzienlijk zijn, waardoor het aan te raden is om shank prakshalana een tweede maal te herhalen, 1 week of enkele weken later - een klysma om de boel wat vooruit te helpen, zal dan wellicht overbodig zijn.

Stel dat je voelt dat het water in de maag blijft (wat zéér uitzonderlijk is), dan wacht je met opnieuw een glas water te drinken. Herhaal dan eerst de reeks oefeningen 2 tot 3 keer. Wanneer de misselijkheid weggaat, wil dat zeggen dat het water de pylorus gepasseerd is. Blijft er toch een probleem zijn, dan stop je eenvoudigweg de oefening.

Na het beëindigen van de oefening moet je minstens een half uur wachten om te eten, maar wacht nooit langer dan 1 uur! De eerste maaltijd is bijvoorbeeld een bordje platgekookte witte rijst met platgekookte worteltjes en enkele soeplepels bio ghee (kan je in de Bioplanet kopen).

Zorg ervoor dat je lekker warm hebt. Doe geen inspannende fysieke/intellectuele activiteiten. Na de zuivering kan je wat moe en prikkelbaar zijn - ga 's middags een uurtje slapen, dit werkt verkwikkend. Ook een kleine wandeling aan traag tempo in de namiddag is deugddoend. Ga op tijd slapen - je zal trouwens merken dat de kwaliteit van je slaap ineens sterk verbeterd zal zijn. De dag na de zuivering zal je je al een stuk energieker en lichter voelen. Doe het weliswaar nog kalmaan.

In de 24u die volgen op de zuivering mag je geen zuivel eten. Ook zure voeding of (fris)drank, fruit, en rauwe groenten zijn verboden. Harde kaas zoals gruyère is toegestaan. Ook mag je water en lichte kruidenthee zoals bijvoorbeeld linde of munt thee drinken. Brood mag je eten vanaf de 2e maaltijd. Vanaf de 2e dag kan je langzaam terug overgaan naar je normaal eetpatroon, doch zonder excessen. Pas ook op met al te grote hoeveelheden vlees in het begin.

(Bron: “Je perfectionne mon yoga.” André Van Lysebeth, 1969.)Read more: https://www.praktijkoogstmaan.be/news/dikke-darm-reiniging-shank-prakshalana-methode/

Dit weekend was het weer zover: voor dag en dauw ben ik zondagochtend opgestaan om mijn lichaam te reinigen via een yogi zuiveringsmethode die bij het brede publiek veelal niet gekend is: shank prakshalana. Ik heb de methode jaren geleden geleerd van mijn mentor en yogaleraar Paul Schuur, en ben het blijven toepassen omdat het zo eenvoudig, effectief en veilig is.

Wat doet shank prakshalana

Via de shank prakshalana methode kan je je dikke darm - en in feite je hele spijsverteringsstelsel van mond tot anus - op eenvoudige en natuurlijke wijze (o.a. verstoort de zuivering de darmperistaltiek niet) diepgaand reinigen. Je ontdoet je van (vaak reeds jarenlang) vastzittende, giftige en rottende voedselresten waardoor je adem beter gaat ruiken, je véél beter slaapt, je gezicht er frisser uitziet, en je vermoeidheid, ziekte, etc. vermijdt. Niet alleen heeft het zijn effect op het fysieke vlak, ook emotioneel en spiritueel heeft het een zeer positieve uitwerking. Je moet het ervaren om het verstandelijk en intuïtief te kennen/weten.

Vaak blijven er in de dikke darm voedselresten achter die nooit verwijderd raken tijdens de ontlasting (wie dus beweert dat hij/zij niet geconstipeerd is omdat hij/zij een regelmatige ontlasting heeft, heeft het dus vaak bij het verkeerde eind!). Deze korsten zetten zich vooral vast in de bochten van de dikke darm en kunnen het lichaam gedurende vele jaren vergiftigen en ziek maken aangezien de doorlaatbaarheid van de dikke darm zeer groot is en gifstoffen onmiddellijk in het bloed terechtkomen in plaats van uit het lichaam verwijderd te worden. De dood zit in de darmen... Het is van essentieel belang om onze dikke darm af en toe te reinigen en waar mogelijk onze Westerse levensstijl en manier van eten aan te passen (meer bewegen, meer groenten eten, minder vlees eten (en bij voorkeur rood vlees vermijden en dit vervangen door vis en gevogelte), geraffineerde suikers vermijden, in het algemeen minder verzurende dingen tot zich nemen, langzaam en lang kauwen bij elke hap, stoppen met eten wanneer je verzadigd bent, etc.).

Hoe pas je shank prakshalana toe

Shank prakshalana wordt best minstens 2x/jaar gedaan (bijvoorbeeld in maart en september), maar kan ook 4x/jaar gedaan worden telkens bij de wisseling van de seizoenen (maart, juni, september, december). Sommige yogi's houden eraan om shank prakshalana elke maand toe te passen. Heb je last van chronische constipatie, dan kan je shank prakshalana elke week uitvoeren; je stopt dan telkens na 6 glazen water gedronken te hebben. Voer shank prakshalana liefst uit net voor of rond de periode van nieuwe maan. De maanstanden kan je nakijken op een online maankalender, bijvoorbeeld op https://www.kalender-365.be/maan/maankalender.html.

Zorg ervoor dat je de dag van de zuivering, evenals de dag nà de zuivering, geen verplichtingen hebt en je rustig thuis kan blijven. De dag voordien gezond eten zonder tussendoortjes. Bereid de maaltijd voor die je direct na de zuivering zal eten: platgekookte witte rijst met worteltjes en ghee. Leg je yogamatje klaar. Leg 12 kiezels of iets dergelijks klaar bij je matje zodat je kan tellen aan hoeveel glazen water je zit (bij elk glas water leg je 1 kiezel apart). Zorg ervoor dat je de 4 yoga oefeningen op voorhand geoefend hebt en hou een kopie van de oefeningen bij de hand. Hou een klysma bij de hand. Zet in je keuken een pot klaar met 3 liter flessenwater en 18 gram fijn zout in - dit water zal je 's morgens moeten opwarmen tot het water warm maar niet heet is (en je het direct kan drinken). Zet een glas klaar (inhoud: +/- 250 ml) evenals een (pol)lepel om je glas vlot te kunnen vullen. Plaats naast je yogamat enkele handdoekjes waar je je pot water en je glas op kunt plaatsen. Zorg ervoor dat je het 's morgens veeleer donker kan houden: wat sfeerverlichting of een kaars is voldoende. Ga op tijd slapen.

Voer de zuivering 's morgens uit op een nuchtere maag. Sta vroeg op - bij voorkeur rond 4u of 5u.

Benodigdheden: 3 liter warm gezouten flessenwater (6 gram fijn bio zeezout per liter toevoegen, in totaal dus 18 gram op 3 liter warm water).

Het water moet gezouten zijn zoals hierboven beschreven, zodat het water het lichaam verlaat via de anus en niet onder de vorm van urine.

Werkwijze: 1 groot glas (+/- 250 ml) warm gezouten water drinken, daarna de 4 yoga oefeningen uitvoeren zoals je kan zien in mijn video (4 oefeningen die men telkens 4 tot 8x uitvoert - hou een kordaat en snel tempo aan). Dit proces herhaal je tot je 6 glazen warm gezouten water gedronken hebt (dit proces duurt ongeveer een half uur).

 

Het water blijft niet in de maag maar gaat doorheen het gehele spijsverteringsstelsel dankzij de 4 speciale yoga oefeningen: de 1e oefening opent de pylorus (doorgang van maag naar dunne darm), de 2e oefening doet het water door de dunne darm gaan, de 3e oefening doet het water door de dunne darm en naar de dikke darm gaan, de 4e oefening doet het water van de dunne darm naar de dikke darm gaan. Men moet een goed tempo houden wat betreft het drinken van de glazen water en het uitvoeren van de reeks oefeningen.

Na het drinken van de 6 glazen water wacht je tot je naar het toilet moet. Van zodra je naar het toilet bent kunnen gaan, drink je terug een glas water en doe je de reeks oefeningen. Je moet vervolgens opnieuw naar het toilet. Blijf dit alterneren (toilet, water, oefeningen) totdat het water dat er langs de anus uitkomt even helder is als het water dat je dronk.

Kan je niet binnen de 30 min naar het toilet na deze 6 glazen water, dan kan je een eenvoudig klysma (met gewoon warm water zonder toevoegingen) zetten. Een basic klysma set kan je bijvoorbeeld hier kopen: https://www.powerdetox.nl/Winkel/tabid/102/ProductID/1558/Default.aspx. Indien je dit liever niet doet, dan stop je de oefening gewoon na 6 glazen – je lichaam zal je op een zeker moment (dit kan soms pas enkele uren later zijn) aangeven wanneer het zich toch kan ontlasten. In dit laatste geval zal de inwendige verstopping wellicht aanzienlijk zijn, waardoor het aan te raden is om shank prakshalana een tweede maal te herhalen, 1 week of enkele weken later - een klysma om de boel wat vooruit te helpen, zal dan wellicht overbodig zijn.

Stel dat je voelt dat het water in de maag blijft (wat zéér uitzonderlijk is), dan wacht je met opnieuw een glas water te drinken. Herhaal dan eerst de reeks oefeningen 2 tot 3 keer. Wanneer de misselijkheid weggaat, wil dat zeggen dat het water de pylorus gepasseerd is. Blijft er toch een probleem zijn, dan stop je eenvoudigweg de oefening.

Na het beëindigen van de oefening moet je minstens een half uur wachten om te eten, maar wacht nooit langer dan 1 uur! De eerste maaltijd is bijvoorbeeld een bordje platgekookte witte rijst met platgekookte worteltjes en enkele soeplepels bio ghee (kan je in de Bioplanet kopen).

Zorg ervoor dat je lekker warm hebt. Doe geen inspannende fysieke/intellectuele activiteiten. Na de zuivering kan je wat moe en prikkelbaar zijn - ga 's middags een uurtje slapen, dit werkt verkwikkend. Ook een kleine wandeling aan traag tempo in de namiddag is deugddoend. Ga op tijd slapen - je zal trouwens merken dat de kwaliteit van je slaap ineens sterk verbeterd zal zijn. De dag na de zuivering zal je je al een stuk energieker en lichter voelen. Doe het weliswaar nog kalmaan.

In de 24u die volgen op de zuivering mag je geen zuivel eten. Ook zure voeding of (fris)drank, fruit, en rauwe groenten zijn verboden. Harde kaas zoals gruyère is toegestaan. Ook mag je water en lichte kruidenthee zoals bijvoorbeeld linde of munt thee drinken. Brood mag je eten vanaf de 2e maaltijd. Vanaf de 2e dag kan je langzaam terug overgaan naar je normaal eetpatroon, doch zonder excessen. Pas ook op met al te grote hoeveelheden vlees in het begin.

(Bron: “Je perfectionne mon yoga.” André Van Lysebeth, 1969.)Read more: https://www.praktijkoogstmaan.be/news/dikke-darm-reiniging-shank-prakshalana-methode/
Dikke darm reiniging: shank prakshalana methode

Read more: https://www.praktijkoogstmaan.be/news/dikke-darm-reiniging-shank-prakshalana-methode/