Praktijk Oogstmaan

Jongensschoolstraat 1
3321 Outgaarden
Rekeningnr: BE67 0018 3949 7387
BTW nr: BE 0836.054.678
GSM: 0489/78.93.92
info@praktijkoogstmaan.be

Burn-out en hoe ga je verder als partners (of niet): wat zijn jullie ervaringen?

07/02/2018 15:38

Moegestreden zaten we aan tafel. Ik wilde scheiden van mijn echtgenoot. De avond ervoor was er voor de zoveelste keer een zeer felle ruzie geweest. Veel verbaal en psychisch geweld. Gooien met huisraad. En voor de tweede keer ook met uitingen van fysieke agressie.

Een halfjaar geleden werd mijn echtgenoot van de ene dag op de andere opgeslokt door een zwarte en beklemmende leegte die men burn-out noemt. Burn-out was ons gezin binnengeslopen en had bezit genomen van hem – hij was onherkenbaar geworden voor ons.

Bij hem uitte de burn-out zich middels een constante en extreme prikkelbaarheid en humeurigheid, ’s morgens niet uit het bed geraken en naar het plafond blijven staren, geen normaal gesprek kunnen voeren omdat de “computer” het niet leek te kunnen registreren en verwerken, gevoelens van onzekerheid en waardeloosheid, blijven hangen in piekeren, vastzitten in de eigen besluiteloosheid en letterlijk en figuurlijk niet in beweging kunnen komen, niet meer aan sport of yoga doen waardoor zijn lichamelijke conditie sterk begon af te nemen. Uitschreeuwen “ik heb niemand meer” maar tegelijk iedereen wegduwen en zich nog meer vastzetten in het eigen isolement, oppervlakkig en gejaagd ademen, vermageren en er ziek en vermoeid uitzien, bevende handen, een constante onrust, de hele dag op de laptop en smartphone staren, volstrekt geen geduld hebben en overdreven reageren op kleine akkefietjes.

Ik zei hem op een gegeven moment: “ik voel en zie je in volle vaart van een berg afglijden en ik kan je niet tegenhouden. Je glijdt weg, de dieperik in, en ik moet machteloos toekijken.”

Iedereen spreekt over de mens met burn-out.

Maar waar is er begeleiding of een steunpunt voor partners en kinderen van iemand met burn-out? Want ik kan je verzekeren dat die zich ook totaal ontredderd en verloren voelen.

De burn-out van mijn man werd pas na enkele maanden vastgesteld. Op een gegeven moment klopte het voor mij niet meer, er was iets grondig mis, dat voelde ik diep vanbinnen – ik nam hem mee naar de dokter en toen viel de diagnose burn-out.

De burn-out had ons lang misleid. We dachten aanvankelijk dat het op relationeel vlak niet meer boterde. We hebben verschillende keren op het punt gestaan om te scheiden. In zijn schaarse betere momenten voelden we echter op intuïtief niveau nog een stevig fundament van liefde. Maar die was heel erg ondergesneeuwd door deze burn-out context die ons als een parasiet belaagde en leegzoog. De burn-out zorgde voor een emotioneel zeer verwarrende situatie, waarbij hele goede momenten zich afwisselden met – vooral – veel zware momenten.

We zijn inmiddels pas op een keerpunt gekomen, sinds de laatste zware ruzie – we gaan samen de weg vooruit. We zijn met heel het gezin en als partners door iets heengegaan. Een soort initiatie. De uitdagingen zijn niet gedaan. Maar er is hoop en liefde. Lichtpuntjes. Er is het besef van een spirituele verbondenheid die bestendigd wil worden, doorheen en voorbij alle pijn en kwetsuren. Het is de bedoeling dat we samen verdergaan. Loslaten zou betekenen dat we allebei kansen laten liggen om te leren en te groeien.

Laat burn-out je blik niet vertroebelen voor de mogelijkheid van een essentie die diep verscholen kan liggen en die enkel gevoeld en gezien kan worden middels de innerlijke zintuigen. 

Wat verdwijnt er achter al het geruis onder de radar? Verbind je met de diepere waarheid en wijsheid achter woelige gebeurtenissen. Kijk ernaar met de blik van de uil.

De sleutels/oplossingen voor problemen liggen dan in kleine subtiele aanwijzingen die anders onder de radar verdwijnen maar die met de hulp van de uil opeens opgepikt worden – je ziet dan met een heldere en scherpe blik doorheen de donkere, nachtelijke sluiers van de chaos waar je in zit, de diepere waarheid en weg onthullen zich dan voor jou.

De sleutels/oplossingen voor problemen liggen dan in kleine subtiele aanwijzingen die anders onder de radar verdwijnen maar die met de hulp van de uil opeens opgepikt worden – je ziet dan met een heldere en scherpe blik doorheen de donkere, nachtelijke sluiers van de chaos waar je in zit, de diepere waarheid en weg onthullen zich dan voor jou.

Read more: https://www.praktijkoogstmaan.be/news/word-peter-meter-van-een-prachtige-uilenfamilie-en-verbind-je-meer-met-de-natuur-wezens-en-met-je-eigen-intuitieve-wijsheid/


(Copyright Luc Viatour)

Waartoe nodigt de burn-out van iemand ons uit?

Is burn-out een louter individueel proces waarbij men de spirituele zoektocht naar zichzelf aanvangt? Kan het betekenen dat de relatie loslaten een voorwaarde is om elk individueel verder te kunnen groeien?

Of kan een burn-out iets betekenen op individueel én relationeel vlak, namelijk dat de burn-out beide partners aanspoort om de relatie verder te zetten door zichzelf en elkaar te helpen om te groeien als geïncarneerde ziel?

Iedereen moet de tijd nemen om moeilijke situaties goed te gaan invoelen voor zichzelf. Zoek temidden van de chaos af en toe de stilte op om je te verbinden met je eigen intuïtieve natuur en wijsheid: wat is de bedoeling, welke zijn de thema's, waar liggen de groeikansen, is loslaten de voorwaarde om elk verder te kunnen gaan op het eigen levenspad, of is het de bedoeling om elkaar als zielen/levenspartners vooruit te stuwen richting groei en wijsheid?